Rioja, de bekendste wijnregio van Spanje
Dat de Fransman Carlos Serres zich in 1896 in Haro wilde vestigen, stond als een paal boven water. Haro ligt in de Rioja Alta, de bekendste wijnregio van Spanje, op ongeveer een uur rijden ten zuiden van Bilbao. Door de aanleg van de spoorlijn naar Bilbao is het in die tijd al een welvarende en invloedrijke Spaanse stad. De omstandigheden voor het verbouwen van druiven zijn ideaal. De Atlantische invloeden zorgen ervoor dat het er koel is. En er valt nauwelijks regen.
Door de komst van Carlos Serres en die van andere Franse collega’s groeit Haro uit tot één van de belangrijkste wijncentra ter wereld.
Tradities
In zijn prachtige historische wijnhuis in Haro maakt Carlos Serres typische Rioja wijnen, maar dan met een Frans tintje. In de regio werden al eeuwenlang zware tempranillo wijnen gemaakt. Met nieuwe eigentijdse technieken en door de tempranillo te combineren met andere druifsoorten introduceerde Serres andere wijnsoorten met ook prachtige witte wijnen.
Dat hij hiermee succes boekt, blijkt als het wijnhuis halverwege de twintigste eeuw uit het historische pand in het centrum van Haro groeit. Het is een afscheid van een bijzondere locatie, maar Carlos Serres krijgt er een adembenemend uitzicht voor terug. Het wijnhuis verhuist naar de rand van de stad en bevindt zich tussen het beste van de twee wijnwerelden. Aan de ene kant is er een prachtig uitzicht over de wijngaarden op de glooiende heuvels. Aan de andere kant is de Rioja wijnhoofdstad dichtbij.
Witte wijn uit La Rioja
Bodegas Carlos Serres is één van de weinigen in Rioja met eigen Tempranillo blanco druivenstokken. Tempranillo blanco is een zeldzame witte wijndruif die pas in 1988 bij toeval ontdekt is in een oude wijngaard in Rioja. De Tempranillo blanco is familie van de rode Tempranillo en heeft 97,8% van het DNA gemeen met de rode variant.
Mousserende wijn uit Rioja
Sinds 2017 is het officieel in Rioja toegestaan om een mousserende wijn te produceren volgens de traditionele methode. Bij Carlos Serres zijn ze aan de slag gegaan met als resultaat deze op fles vergiste kwaliteitswijn. Proost!