We nemen je mee naar Yecla, een klein Spaans wijngebied dat op zo’n 80 km in het binnenland ligt vanaf de kustplaats Alicante. Antonio Candela García startte hier in 1925 Bodegas Barahonda. Zijn twee kleinzonen, Alfredo en Antonio, namen zijn werk over en hun wijnen gelden nu als de absolute top van Yecla en vallen jaarlijks in de prijzen.
Bodegas Barahonda
Schaduw van de bladeren
In de hoogvlakte van Yecla schijnt de zon schijnt ongenadig en regen valt er nauwelijks met de omliggende bergen als barrière. De druivenrassen die hier groeien, brengen in dit hete klimaat toch sappige druiven voort. De rassenzelf zijn goed bestemd tegen warmte, maar de wijnboer helpt ook een handje. De druivenstokken worden niet geleid en gaan hun eigen gang. De bladeren van de plant geven daardoor meer schaduw. Met als resultaat dat de heetste zonnestralen de druiven niet beschadigen.
Monastrell
Dé druif van deze regio is de Monastrell. Het is een blauwe druif met een dikke schil en sappig vruchtvlees. Monastrell wijnen zijn vaak intens fruitig met aroma’s van zwarte bessen, bramen, maar ook leer en kruiden.
Biologische en vegan wijnen
Een voordeel van het hete klimaat in Yecla is dat ziekten en insectenplagen niet of nauwelijks voorkomen. Daardoor gebruikt Barahonda geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen en de wijnen zijn mede daardoor biologisch. Omdat er bij de productie geen dierlijke producten gebruikt worden, zijn de wijnen van Barahonda ook geschikt voor veganisten.