Ontdek wijnen uit het Spaanse wijngebied Navarra - Wijnwinkel Barneveld
Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Ontvang 1 á 2 keer per maand de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email. Meer weten?
Abonneer
Inloggen
Als je een account bij ons hebt, meld je dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
13 Jun 2024

Ontdek wijnen uit de Spaanse Navarra

Het wijngebied Navarra is één van de grote wijngebieden in het noorden van Spanje en ligt naast het bekende wijngebied Rioja. In totaal zijn er 22.500 hectare wijngaarden aangeplant. Dat deze plek zeer geschikt is voor het verbouwen van druiven, bewijst de geschiedenis. De Romeinen plantten in de 2de eeuw voor Christus al wijngaarden aan om hun troepen in Noord-Spanje van wijn te voorzien!

 

Wijnen uit Navarra: tussen de Pyreneeën en de Ebro

In juni 2024 waren we op bezoek in deze wijnstreek. We waren te gast bij Bodegas Piedemonte, een wijnhuis met wijngaarden liggend op een vlakte tussen de Pyreneeën en de rivier de Ebro. De vruchtbare heuvels, steenachtige bodems en het warm en gematigde klimaat geven de wijnstokken wat ze nodig hebben om kwaliteitsdruiven voort te brengen. O.a. de inheemse druiven Viura, Moscatel, Tempranillo en Garnacha staan hier aangeplant. Maar ook de druiven Cabernet Sauvignon en Merlot vind je terug in de wijngaarden.

 

Olite, de wijnhoofdstad van Navarra

Bodegas Piedemonte is een relatief jong en modern bedrijf. Het is in 1992 opgericht door een aantal wijnbouwers die samen de krachten wilden bundelen. De moderne kelders hebben een opslagcapaciteit van 4 miljoen liter in temperatuur gecontroleerde rvs vaten. Daarnaast liggen er in de kelder 4000 eikenhouten vaten voor de houtrijping van de rode wijnen.

Het wijnhuis ligt in de plaats Olite. Dit 5.000 hoofden tellende stadje herbergt een indrukwekkend paleis waar de koninklijke familie van Navarro in gewoond heeft. Daarvoor deed het gebouw dienst als Romeinse vesting. We kregen een rondleiding in dit paleis en waren onder de indruk van de mooie zalen, de verrassende binnentuinen en smalle torens. Het uitzicht over de stad is prachtig! Met uitzicht op een oud klooster en de wijngaarden van Bodegas Piedemonte.

 

 

De wijnen van Bodegas Piedemonte

De rode wijnen van Bodegas Piedemonte hebben subtiele houtrijping gehad. De wijnmakers van Piedemonte willen namelijk graag het fruitige in de wijnen behouden samen met subtiele tonen van eiken. De Bodegas Piedemonte 'Cuatro Tierras' Crianza bijvoorbeeld heeft 9 maanden houtrijping gehad. Dat is net wat minder lang dan verplicht is bij buurgebied Rioja voor een Crianza (daar is het min. 12 maanden).

Bodegas Piedemonte Reserva DO Navarra heeft 12 maanden houtrijping gehad. Aroma’s van fruit vind je volop terug, precies zoals de wijnmaker voor ogen heeft! Maar je treft ook wat kruidigheid. De smaak is elegant met rijp fruit en tonen van toast. Deze wijn heeft een mooie structuur en een lange afdronk. Finesse én karakter in je glas!

 

 

De Gamma blanco en tinto 

De witte wijn 'Gamma' blanco is een assemblage (blend) met een klein beetje wijn van de Moscateldruif. De geur verraadt dat deze druif in de wijn is verwerkt. Steek je je neus in het glas dan ruik je dat zoetige en aromatische wat kenmerkend is voor Moscatel (Moscat). Deze wijn smaakt overigens helemaal niet zoet, maar is een droge witte wijn met zelfs een fris zuurtje. Heel fruitig en soepel en mooi in harmonie.

 

Het rode broertje, de ‘Gamma tinto’, heeft 3 maanden op eikenhout gelegen en heeft overtuigende geuren van gerijpt rood fruit, specerijen en cederhout. In de smaak zal je rijp donker fruit, tabak en wat peper herkennen. Een prachtige wijn met een lange en zachte afdronk.

 

Piedemonte of Piemonte?

Vergis je trouwens niet in de naam. Piedemonte is een wijnhuis in het noorden van Spanje. Piemonte is de beroemde wijnstreek in het noorden van Italië, waar o.a. de Barolo en Barbaresco vandaan komen.

 

Benieuwd naar de wijnen van Bodegas Piedemonte? Bekijk ze hier allemaal!